Uiterlijk van de rus

Het lichaam is langgerekt, stevig en toch sierlijk gebouwd, met lange slanke poten, sierlijke ovaalvormige voeten en een lange, spits toelopende staart. De voetzooltjes zijn donker en de neus leikleurig. Op de lange rechte hals een korte, wigvormige en vlakke kop. Door de geprononceerde snorhaarkussentjes kan het soms lijken dat de kin minder naar voren staat. De oren moeten groot en puntig zijn, bijna transparant, breed aan de basis en recht op het hoofd geplaatst. Kortom de kat moet in z’n geheel een evenwichtige, harmonieuze indruk maken.

In de zomermaanden kan de vacht door te veel zonlicht iets bruin verkleuren. Dit verdwijnt vanzelf weer. Het verharen valt in vergelijking tot verschillende andere rassen erg mee. De kleur van de ogen kan, bijvoorbeeld wanneer hij opgewonden is, enigszins geel worden, hetgeen op een tentoonstelling als fout wordt aangemerkt.

De beoordeling van dit ras op tentoonstellingen is vaak heel verschillend en meer omstreden dan van welk ander ras dan ook. Hieruit blijkt, dat het beeld dat men van het ideale uiterlijk van het Russisch Blauw heeft, nogal uiteen kan lopen, ondanks de standaard.

Er zijn twee types Blauwe Rus, de tradionele Engelse en de Amerikaanse.

GCCF Type Blauwe Rus:
De traditionele Engelse Blauwe Rus, het GCCF type (onafhankelijke verenigingen). Deze heeft een hele dikke dubbele pluche vacht die minimaal verhaart. De vacht is midden blauw van kleur met een mooie zilverglans.

Het lichaam is goed gespierd en groter van bouw dan het Amerikaanse type maar zeker niet zwaar of dik en ook niet Oosters. De oren staan mooi recht op het hoofd maar niet te recht (konijnenoren), de ogen zijn amandelvormig en mooi groen en goed geprononceerde snorhaarkussentjes.

Het Engelse type is rustig van karakter en kijkt even de kat uit de boom maar is zeker nieuwsgierig genoeg om te komen kijken wie of wat er te beleven valt na enige minuten. De Blauwe Rus is een ras zonder inkruisingen van andere rassen en daardoor nog een gezond ras de gemiddelde leeftijd van een Blauwe Rus is 16 jaar en zijn speels tot op hoge leeftijd.

Er komen heel weinig zwarte of witte Russen bij de shows alhoewel ze wel erkend zijn bij de onafhankelijke verenigingen. De vacht moet dezelfde kenmerken hebben als de Blauwe Rus en que karakter zijn ze ook niet anders als de blauwe Rus.

Het GCCF type is dus ook erkend in de kleur zwart of wit en beide met groene ogen.

Amerikaanse type:
Amerikaanse type Blauwe Rus ( CFA en FIFE). Deze heeft een lichtere blauwe vachtkleur dan het Engelse type met veel zilverglans, ook is hij wat kleiner en compacter van bouw , een tikkeltje korter op de pootjes en de oren staan wat wijder uit elkaar geplaatst. De ogen zijn wat ronder van vorm maar heel mooi groen. De neuslijn is recht zonder convexe hoek. Het karakter is iets drukker als het Engelse type. Bij CFA en FIFe is alleen de kleur blauw toegestaan, zwarte en witte Russen zijn niet erkend.

Karakter:
Het is een intelligente kat die een evenwichtige indruk en elegantie uitstraalt, en erg gehecht is aan zijn baas.

Het is een kat die weinig eisen stelt aan de omvang van zijn leefomgeving, en is daarom uitermate geschikt op een flat . Het is wel een kat die gerespecteerd wil worden. Zijn stemgeluid is zacht. Bij een hechte relatie met z’n baas is het net of ze antwoord geven als er tegen ze gepraat wordt.

Ook voor een spelletje zijn ze als volwassen kat nog graag over te halen.
Het is een sterk ras met weinig gezondheidsproblemen.
In het algemeen wordt dit ras met het klimmen der jaren pas echt volmaakt voor wat het uiterlijk betreft.

Cattery Gatos Soñdores